Av vår tidligere spesialpedagog Guri Dale Matzow, tilpasset ny opplæringslov av 1/8-25.
(Teksten ble utarbeidet for noen år siden, men er i stor grad gyldig fremdeles)
Uteskole gjør alle til vinnere!
I mange år har vi på Langemyr skole hatt uteskole som en innfallsvinkel til elevenes læring og utvikling. Gruppeidentitet, sosiale ferdigheter, språk og motorikk, lek og læring, - uteskole har forløst den enkeltes potensiale på flere områder.
Hva er uteskole?
Uteskole tar i bruk en undervisningsform som aktiviserer hele mennesket. Elevene gjør sine erfaringer i en konkret virkelighet, disse erfaringene danner grunnlag for videre bearbeiding og refleksjon.
De voksnes rolle blir å legge til rette for at en slik prosess finner sted. Dette er en form for undervisning som kan finne sin støtte i Vygotskys teori:
At kunnskap ikke tilegnes gjennom passiv registrering av sanseinntrykk, men i dialog med den fysiske virkelighet barnet er en del av. At inntrykk må fortolkes for å gi mening. Læring skjer som et ledd i sosiale prosesser.
Mestring og selvtillit
Uteskole tar elevenes læring på alvor. Barn og unge lærer gjennom egne erfaringer og opplevelser. Alle sanser stimuleres. Ved at den voksne legger til rette for utprøving av egne evner gir vi mestringsmuligheter og styrker selvtilliten hos elevene. Dette er igjen en nødvendig forutsetning for læring.
Gjennom lek og fysisk utfoldelse så vel som gjennom tilrettelagte oppgaver stimuleres fantasi, lærelyst og arbeidsglede.
Uteskole for elever med behov for individuell tilrettelagt opplæring
Uteskole er en nøkkel til læring. Mye av det som skjer i andre fag og aktiviteter knyttes opp mot, og tar utgangspunkt i det vi gjør ute. I en hverdag som er oppstykket og fragmentert er det en oppgave for skolen å skape en sammenheng i det vi gjør. Dette er viktig i forhold til alle elever, men for de elevene som trenger forutsigbarhet og oversikt i større grad enn andre er det helt avgjørende. Sammenheng gir mening.
Uteskole og språk
Vi ser stadig at elevenes språk blir stimulert gjennom uteskole. Hele sanseapparatet er mer skjerpet, opplevelser og fysisk aktivitet setter i gang et behov for å kommunisere og uttrykke seg.
Dette er tydelig for oss som arbeider med elever som har lite språk fra før. Elevenes begrepsverden utvides. Språkutviklingen får gode vekstvilkår i naturlige situasjoner. Gjennom det vi gjør og opplever ute kan vi i gyldne øyeblikk få i gang samtaler vi aldri kunne drømme om inne i klasserommet. I et sosialt fellesskap der de voksne er med og gir ord til opplevelser og gjøremål får språket mening.
Uteskole og sosial utvikling
Alle elever har behov for bekreftelse fra andre for å utvikle sosiale ferdigheter. Det er de voksnes oppgave å skape situasjoner der samhandling er nødvendig. Elever flest finner sammen i lek og på forskerferd i naturen, men ikke alle. Noen trenger hjelp til leken. Noen har store vansker med å tolke sosiale koder. Den voksnes rolle blir da å guide eleven gjennom sosiale utfordringer som kan oppstå.
Uteskole gir mange muligheter til å lære elever med behov for individuell tilrettelagt opplæring større forståelse for sosiale koder og spilleregler.
Det er gjennom naturlige situasjoner de kan lære noe om ansvar, om å dele med andre, om å hjelpe og ta imot hjelp, om hvordan deres handlinger får konsekvenser for andre.
Uteskole og sansemotorikk
Fysisk utfoldelse og motorisk trening er viktig for alle. I dag er mange barn og unge lite ute og leker. Fritidstilbudene er mange, men frilek i naturen er ikke lenger noe alle opplever til daglig.
Gjennom uteskole opplever vi at elevene får økt fysisk styrke og utholdenhet. De blir flinkere til å bevege seg i ulendt terreng og får trening i koordinering og balanse.
For elever med behov for individuell tilrettelagt opplæring gir uteskole ekstra gevinst. Å bli mer selvstendige i forhold til å ta seg fram utendørs, klatre, balanser, våge, gir et styrket selvbilde.
Å være ute i all slags vær gir rike sanseopplevelser. Kulde, vind, piskende regn eller snøvær kan være utfordrende og spennende. Å oppleve å bli fysisk sliten, sulten, fryse, falle og slå seg, - alt er nødvendig for å begripe hva livet er. Mange elever med behov for individuell tilrettelagt opplæring har ikke fått disse opplevelsene tidligere.
Uteskole gir alle mulighet til å utvikle nye ferdigheter og oppleve stolthet og mestring.
Samling rundt et varmende bål, felles forventning ved en duftende suppegryte eller ved båtripa idet snøret trekkes inn gir nye dimensjoner til livet.
Å følge naturens skiftninger et bestemt sted gjennom et helt år kan være ganske spennende. Stranda om vinteren er ganske forskjellig fra sommerens badestrand, likeså bondens høståker og vinterens skibakke.
Vår uteskole
Uteskole, en arbeidsmåte
På vår skole har alle klasser uteskole, i større eller mindre grad.
En oversiktlig, strukturert og forutsigbar skolehverdag er viktig for elevene våre. Like viktig er det å skape sammenheng i en oppstykket skoleuke. Det mener vi å få til gjennom uteskole.
Det blir en tredelt prosess: forarbeid, uteopplevelse, bearbeiding.
Forarbeid
Turmåltidet forbereder elevene på skolekjøkkenet.
Ukas tema knyttet opp mot ukas tema i fagene norsk, naturfag og samfunnsfag.
Elevene tas med i planleggingen av hva vi kan gjøre ute.
Hva oppnår vi med uteskole?
- At elevene våre stadig våger mer og mestrer nye utfordringer.
- At de opplever glede ved fysisk utfoldelse.
- At de får økt selvfølelse.
- At de opplever fellesskap og gruppetilhørighet.
- At de blir vant til å ta ansvar og vise hensyn.
- At de viser nysgjerrighet og lærelyst.
- At de bruker språket aktivt i samhandling med andre.
- At alle blir vinnere i et trygt sosialt miljø.
- At de opplever mening og sammenheng
Referanser:
- Oslo kommune, skoleetaten 1999. Uteskole som læringsarena. Jordet, Arne Nikolaisen 2003. Nærmiljøet som klasserom. Cappelen Oslo.