Familiekoordinator

Nye mønster- trygg oppvekst er et tilbud om familiekoordinator og familiens plan til familier som strever med lav inntekt. Denne måten å tilby tjenester på er helhetlig og koordinert. 

Familiekoordinator og familiens plan

Familiekoordinator er en kontaktperson inn til hjelpeapparatet. De skal sikre rett hjelp til rett tid, til både voksne og barn i deltakerfamiliene. Familiekoordinator organiserer innsats rundt hele familien, og skal se hele familiens behov under ett. 

Sammen lager familien og familiekoordinator ‘"familiens plan’’, en plan for hvordan man skal jobbe sammen og hvordan målene til familien skal nås. Familiekoordinatoren gir tett oppfølging og er tilgjengelig over tid. Familiene som har dette tilbud får mulighet til å få oppfølging over tid fra familiekoordinator på opptil fem år. 

Hva er målet? 

Forskning viser at lav inntekt, og utfordringene det kan føre med seg, ofte kan gå i arv. Det er økt risiko for at barn som vokser opp i familier med lav inntekt selv har lav inntekt som voksne. Målet er å bryte dette mønsteret, hvor utfordringene overføres fra en generasjon til den neste.

Familiekoordinator vil sammen med familien jobbe for å sikre akseptable boforhold og et stabilt oppvekstmiljø for barna, forbedret økonomisk situasjon, at foreldre kommer i arbeid eller aktivitet og bedret helse.

Familiekoordinator vil sammen med familien jobbe for at:

  • barn, unge og foreldre i deltakerfamiliene opplever bedre psykisk helse og livskvalitet
  • barna deltar i fritidsaktiviteter og sosiale sammenhenger med andre jevnaldrende
  • barnas skoleprestasjoner bedres
  • antall barn og unge i prosjektet som bor i boliger som er trangbodde eller har dårlig standard er redusert
  • barna bor i et stabilt miljø over tid
  • foreldrene er i arbeid eller arbeidsrettet aktivitet
  • familienes økonomiske situasjon er oversiktlig, forutsigbar og håndterbar

Langsiktig mål:

  • flere familier med levekårsutfordringer får koordinerte tjenester
  • færre barn i kommunene vokser opp i familier med lav inntekt
  • mønsteret med negative generasjonsoverføringer er brutt: Barn i familiene som får tilbudet gjennomfører videregående skole innenfor normert tid og er i arbeid som voksne

Hvem kan få tilbudet? 

Målgruppen for prosjektet er familier med lav inntekt hvor barna har risiko for å utvikle helseutfordringer og utenforskap. Inntektsgrensen skal ikke overstige 60 prosent av medianinntekt. Familier som har nytte av tilbudet kjennetegnes ved at familiene har sammensatte og komplekse utfordringer og at de voksne er motivert for endring. 

Hvordan få tilbudet? 

Tilbudet er organisert i NAV med en familiekoordinator i 100 prosentstilling.  Tilbudet rekrutteres igjennom ulike tjenester, for eksempel: NAV, helsestasjonen, barnevernstjenesten, skole, barnehage eller andre tjenester. Du kan ta kontakt med den tjenesten du eventuelt har oppfølging av eller NAV hvis du ønsker mer informasjon om tilbudet. 

Ett tverrfaglig inntaksteamet som består av; familiekoordinator, representant fra NAV,  helsestasjonen, barnevernet, psykisk helse og flyktningtjenesten har møter ved nok henvendelser. I inntaksteamet vurderes henvendelser, gis råd til henvender og beslutter hvem som får tilbudet.