Folkehelsearbeid

Folkehelseloven § 3 (2011) definerer folkehelsearbeid som: «Samfunnets innsats for å påvirke faktorer som direkte eller indirekte fremmer befolkningens helse og trivsel, forebygger psykisk og somatisk sykdom, skade eller lidelse, eller som beskytter mot helsetrusler, samt arbeid for en jevnere fordeling av faktorer som direkte eller indirekte påvirker helsen». Folkehelsearbeid består dermed av tre pilarer, forebyggende arbeid, helsefremmende arbeid og utjevning av sosiale helseforskjeller.

Folkehelseloven pålegger kommunen å tenke helsekonsekvenser i all planlegging. Skal kommunen lykkes med folkehelsearbeid må alle sektorer i kommunen jobbe sammen. 

Folkehelseundersøkelse

Folkehelseundersøkelsen i Agder ble gjennomført høsten 2023. 60 000 egder ble spurt om hvordan de har det og 18 500 svarte. Det var viktig at så mange som mulig besvarte undersøkelsen for at vi skulle få oppdatert kunnskap om innbyggernes helse, levevaner, trivsel og liv. Invitasjon til undersøkelsen ble sendt ut på e-post og SMS. 

Undersøkelsen tok for seg alt fra tilgang til buss- og servicetilbud i nærmiljøet, til spørsmål om helse og levevaner. En egen del handlet om livskvalitet.

Undersøkelsen er et samarbeid mellom fylkeskommunen, kommuner og Folkehelseinstituttet. Svarene benyttes til å gjøre arbeidet for bedre folkehelse mer målrettet i kommuner og fylkeskommuner. 

Les rapport fra undersøkelsen