Prevensjon

Hvem kan få prevensjon?

Alle som har bruk for prevensjon, kan få det. 

Hva er prevensjon?

Prevensjon er p-piller, p-plaster, p-stav, p-ring, spiral, kondom etc. som brukes for å ikke bli gravid. Noen bruker prevensjon for å redusere menstruasjonsblødning og/eller smerter, eller har uregelmessige blødninger.

Hvordan får du tak i prevensjon?

Du kan få tak i prevensjon hos fastlegen din, på den videregående skolen du går på, eller på helsestasjonen for ungdom.

Sommeråpent. Se eget oppslag på utsiden av helsestasjon for ungdom eller på skolen din.

Hva koster det?

Noen prevensjonsmidler er gratis, noen har redusert pris og noen har full pris. Snakk med helsesykepleier på skolen din, eller de ansatte på helsestasjonen for ungdom.

Hva skjer videre?

Når du har snakket med lege, helsesykepleier eller jordmor på helsestasjonen for ungdom eller på skolen din får du resept. Da kan du hente prevensjonsmiddelet du har valgt på apoteket.

P-stav, spiral eller p-sprøyte må du komme tilbake for å sette inn/få.

Vi hjelper deg å velge riktig prevensjonsmetode

Det finnes mange forskjellige prevensjonsmetoder for kvinner. Hvilken metode som passer best, varierer fra person til person. Under er det listet opp de ulike typene av prevensjonsmidler:

  • Hormonspiral – Hormonspiralen er laget av plast og inneholder hormoner. Det finnes ulike typer som varer fra 3-5 år. Kan brukes ved amming. Spiral kan brukes selv om du ikke har vært gravid. Den settes inn i livmoren av jordmor/ lege/ gynekolog.  Les mer om hormonspiral
  • Kobberspiral – Kobberspiralen er laget av plast og kobbertråd. Spiralen kan sitte inne i 5 år. Kan brukes ved amming. Den kan brukes selv om du ikke har vært gravid. Den settes inn i livmoren av jordmor/ lege/ gynekolog. Les mer om kobberspiral
  • P-stav – P-stav er laget av plast og inneholder hormoner for 3 år. Kan brukes ved amming. Les mer om P-stav
  • P-sprøyte – P-sprøyten inneholder kun hormonet gestagen. Den forebygger graviditet på samme måte som p-piller. Les mer om p-sprøyte
  • Gestagen p-pille – Gestagen p-pillen inneholder kun hormonet gestagen og forebygger graviditet på samme måte som p-piller. Kan brukes ved amming. Les mer om Gestagen p-pille
  • P-piller – P-pillen er den eldste og vanligste prevensjonsmetoden. De fleste jenter som velger prevensjon første gang velger p-piller. Denne prevensjonsmetoden fungerer bra for dem som husker å ta pillen hver dag. Les mer om p-piller

Bivirkninger av prevensjonsmidler

Kvinner kan reagere helt ulikt når det gjelder bivirkninger av prevensjonsmidler. Normalt reduseres bivirkningene i løpet av de første 3 til 6 månedene. Dersom du har ubehagelige bivirkninger etter 3–6 måneder, kan du prøve et annet merke.

Du må vurdere de positive virkningene ved prevensjonsmiddelet opp mot bivirkningene. Noen velger å leve med milde bivirkninger fordi de kan nyte sex uten bekymring for graviditet.
(Kilde:www.sexogsamfunn.no)

Ung og trenger prevensjon?

Ta kontakt med helsestasjon for ungdom
Les om billig prevensjon

Nyttige nettsider

  • Sex og samfunn er Norges største senter for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter
  • Zanzu.no - flerspråklig nettside om familieplanlegging og reproduktiv helse
  • Vulva.no - nettside om sykdommer i ytre deler av underlivet hos kvinner 

Klage

Hvis du ikke er fornøyd med det prevensjonsmiddelet du har valgt, kan du bytte til et annet. Snakk med helsesykepleier, jordmor eller lege.

Er du misfornøyd med behandlingen du har fått, kan du ta det opp med den det gjelder, eller du kan sende klagen til helsetjenesten i Grimstad kommune ved kommuneoverlegen.