Åpen dag på brannstasjonen

Over hele landet arrangeres det Åpen dag på brannstasjonen i uke 38, som en del av Brannvernuka. Her i Grimstad blir det åpen dag lørdag 21. september. 

Nær 400 brannstasjoner over hele landet inviterer til åpen brannstasjon i forbindelse med Brannvernuka – og tidspunktet er ikke tilfeldig. Høsten markerer nemlig inngangen til den tiden på året hvor vi bruker mer strøm og levende lys, og antall boligbranner øker derfor ofte.

–Grimstad brannstasjon åpner portene lørdag 21. september kl. 10-14 for både små og store som har lyst til å komme og oppleve livet på en brannstasjon. Åpen brannstasjon er en god tradisjon, og en viktig arena for å gi nyttig informasjon om brannforebygging, sier Eirik Evensen fra brannvesenet.

Konkurranse og testing av brannslange

På åpen brannstasjon får små og store lære om brannsikkerhet og egenberedskap. I tillegg blir det konkurranse og testing av brannslange. Feiervesenet, Ambulansetjenesten og El-tilsynet vil også være representert. I tillegg vil det være mulighet for å få kjøpt vaffel og kaffe servert av Sanitetsforeningenes omsorgsgruppe. De vil også informere om hvordan de blant annet stiller opp for kommunen i krisesituasjoner.

– Vi håper mange tar turen, vi er klare for storinnrykk på brannstasjonen, sier Evensen.

Øvelse gjør mester

Skoler, barnehager og mange andre virksomheter har krav som sier at de skal gjennomføre jevnlige brannøvelser. Det samme kravet gjelder ikke i private boliger, til tross for at de fleste farlige branner oppstår nettopp der. Årlige øvelser der man bor bidrar derfor til at flere vet hva man skal gjøre om ulykken først er ute. Det oppfordres derfor til at alle melder seg på Nasjonal brannøvelse. Se mer om dette og meld dere på her: www.brannøvelse.no 

Brannvernuka er et samarbeid mellom Brannvernforeningen, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Gjensidigestiftelsen, samt brannvesen over hele landet.

Du kan lese mer om Brannvernuka på nettsiden til brannvernforeningen

Tips til brannøvelse hjemme: 

En brannøvelse behøver ikke være komplisert eller innebære fysisk evakuering. Det er ofte lurt å starte med en prat om hvordan man kan unngå brann, og hva man skal gjøre om det likevel begynner å brenne.

  • Ta en prat med hele familien, for eksempel ved middagsbordet, om hva man skal være ekstra påpasselig med for å unngå brann. 
  • Prat om hva man skal gjøre om det likevel begynner å brenne, hva om det begynner å brenne mens man sover? Hører alle røykvarsleren? Tenk gjennom ulike scenarier. Hva om det brenner i trappa? Hva er alternative rømningsveier ut? Er det små barn, avtal gjerne hvem som tar ansvar for hvilket barn og snakk med barna om at de ikke må gjemme seg om det blir dramatisk.
  • Bli enige om en sikker møteplass ute som alle kjenner godt, for eksempel ved postkassen eller det store treet på motsatt side av veien.
  • Sjekk ut ulike rømningsveier og at de fungerer. Klarer alle komme seg ned brannstigen?
  • Sjekk at røykvarslerne fungerer som de skal.
  • Vit hvor brannslokkeutstyret er plassert og hvordan det brukes og sjekk at det ikke er gått ut på dato.
  • Evaluer øvelsen etter gjennomføring. Oppdager dere at ting ikke fungerer som dere hadde tenkt, er det viktig å justere planen og rette eventuelle feil.