Grimstad kommune har som mål at alle barn og unge får et godt og trygt læringsmiljø i både barnehage og skole. Vi har sett på områder for forbedring i opplæringen, og jobber kontinuerlig med å heve kvaliteten. Rapporten viser at Grimstad har mange styrker og god fremgang på enkelte områder, men også noen utfordringer som det må jobbes med.
Lavterskeltilbud som funker
Med 28 barnehager, hvorav 81,4 % er private, ligger Grimstad betydelig over landsgjennomsnittet for privat andel. Barnehagene oppfyller bemanningsnormen, og Grimstad har en høyere andel menn i sektoren enn landsgjennomsnittet.
Det er iverksatt et lavterskeltilbud for å gi spesialpedagogisk hjelp med en pedagogisk veileder i barnehagene. Dette for å møte det stadig økende behovet for spesialpedagogisk hjelp. Dette ser ut til å ha vært verdifullt, da barnehagene har fått mer kompetanse selv. Antall barn med vedtak om slik hjelp har nemlig gått noe ned, fra 3,8% til 3,5 %. Dette er nokså like tall som vi ser nasjonalt (3,6). Barnehagene selv gir gode tilbakemeldinger på dette tilbudet.
Utfordringer og fremgang i skolen
I Grimstadskolen opplever vi både fremgang og noen utfordringer. Rapporten viser at seks av Grimstads kommunale skoler oppfylte lærernormen (minstenorm til lærertetthet) i 2023, mens fem skoler ikke oppfylte normen. For skoleåret 2024-2025 er status at de samme skolene fortatt ikke har oppfylt minstekravet til normen. Det vurderes tiltak for å sørge for at lærertetthetsnormen blir oppfylt.
Elevene på barnetrinnet forbedret seg på nasjonale prøver i lesing (5. trinn). Imidlertid skårer de samme elvene dårligere i engelsk, her er 31,4% av elevene på det laveste mestringsnivået.
Elevene på ungdomsskolen hadde i 2023-2024 dårligere standpunktkarakter i matematikk og norsk sammenlignet med året før. I engelsk går pilen riktig vei.
En gledelig nyhet er at 8. trinn på Holviga ungdomsskole har utmerket seg som en av landets beste på nasjonale prøver. Elevene har oppnådd oppsiktsvekkende gode resultater i fagene engelsk, lesing og regning.
Tall fra elevundersøkelsen viser at 11,1% av elevene som går på barneskolene i Grimstad mener de har blitt mobbet. Landsgjennomsnittet er på 12,8%. På ungdomskolen i Grimstad rapporterer 10,2% av elevene å ha blitt mobbet, mens tallet nasjonalt er 10,9%.
Positiv utvikling
Det har skjedd mye positivt hos barnevernet det siste året. Barnevernet har utarbeidet en strategi for hvordan de skal levere tjenestene sine på en bedre og mer effektiv måte. Dette har gitt resultater på flere områder.
Barneverntjenesten leverer gode tjenester, og har bedre tall å vise til enn landsgjennomsnittet. Antall meldinger til barnevernet de siste fem årene viser en liten nedgang, selv om det er en liten oppgang fra 2022. Antallet barn under omsorg og i ettervern er relativt stabilt.
Barnevernet ser at det er en mangel på fosterhjem og på institusjonsplasser. I samarbeid med BUFETAT og andre kommune i regionen, ble det derfor høsten 2024 startet en kampanje for å rekruttere nye fosterhjem.