Diakonhjemmet i Oslo på besøk i Grimstad for å lære

Fredag fikk initiativtakerne bak Universitetssykehjemmet i Agder storfint besøk fra Oslo. Åtte representanter fra Diakonhjemmet var på plass for å utveksle ideer, tanker og erfaringer.

Per Ivar Lund og Silje Bjerkås ved et gjerde utenfor UiA - Klikk for stort bildePer Ivar Lund og Silje Bjerkås representerer henholdsvis Diakonhjemmet i Oslo og Universitetssykehjemmet i Agder. Nå ønsker de å samarbeide og lære av hverandre.

Det var sykehusdirektør ved Diakonhjemmet i Oslo, Kari-Jussie Lønning, som hadde snappet opp at det pågår et arbeid med å utvikle Norges og kanskje verdens første universitetssykehjem i Grimstad og Agder.

– Da hun fortalte oss om dette prosjektet etter at hun begynte hos oss i januar, så var jeg fast bestemt på at dette ville jeg høre mer om, ettersom vi ønsker å utvikle noe av det samme. Vi leste utredningsrapporten de har laget, og den traff oss midt i hjertet. Vi måtte bare ta kontakt med dem og høre mer om dette, forteller Per Ivar Lund, som er leder for utvikling og innovasjon på Diakonhjemmet i Oslo.

Diakonhjemmet i Oslo er nok et velkjent navn for de fleste, men det mange kanskje ikke vet er at det består av fire ideelle virksomheter: Diakonhjemmet sykehus, Diakonhjemmet Omsorg, VID vitenskapelige høgskole og Fagskolen Diakonova, med til sammen litt i underkant av 3 000 ansatte. De sørger blant annet for helsetjenester til tre bydeler i Oslo, hvor det til sammen bor rundt 150 000 mennesker.

Samhandling

12 representanter fra både diakonhjemmet, UiA, Grimstad kommune mm. står i trappa på I4 helse og smiler til fotografen - Klikk for stort bildeRepresentanter fra både Diakonhjemmet i Oslo og fra Universitetssykehjemmet i Agder samlet i en av trappene på I4 Helse.

Diakonhjemmet i Oslo holder i disse dager selv på å bygge et sykehjem, som skal bli en del av det de har kalt Diakonhjemmet hage, som i tillegg til et sykehjem med 138 langtidsplasser skal inneholde en videregående skole for 810 elever med helse- og oppvekstfagprofil, en ny flerbrukshall, en utvidet campus for VID Vitenskapelige høyskole og Fagskolen Diakonova, rundt 100 nye studentboliger, og diakonhjemmet T-banestasjon.

– Vi kommer nok til å ha sykehjemmet vårt ferdig før det er ferdig et universitetssykehjem her i Grimstad, for vi har allerede satt spaden i jorda. Om vi er klare til å kalle det et universitetssykehjem er en annen sak. Vi skal ikke konkurrere med dere i Grimstad her, vi skal finne gode måter å samarbeide på slik at Universitetssykehjem blir et nasjonalt initiativ, ikke bare et regionalt. Mye av jobben som er gjort i Grimstad er veldig bra, blant annet når det gjelder hvilke premisser man skal stille for å være et universitetssykehjem. Vi bør derfor ikke lage våre egne premisser, vi må se om vi kan bruke de samme slik at begrepet universitetssykehjem ikke blir vannet ut, sier Lund.

Mennesker på omvisning i visningsrommet på UiA. Står rundt i rommet og hører på hva Kjetil Hellang (økonomi og campus-direktør på UiA har å si. - Klikk for stort bildeRepresentantene fra Diakonhjemmet i Oslo var på omvisning både på UiA og på Fagskolen. Her ser vi dem i visningsrommet på I4 Helse. Det var Kjetil Hellang (økonomi- og campus-direktør på UiA som fortalte dem litt om UiA.

Han falt som tidligere nevnt pladask for universitetssykehjem-prosjektet, da han leste utredningsrapporten.

– Det jeg likte så godt var samhandlingen på tvers av fagfelt. Mye av tanken her er jo samarbeidet mellom kommune, UiA og Fagskolen. Vi jobber jo på nesten samme måte hos oss, og det var derfor vi var så gira på å komme hit til Grimstad og høre mer. Jeg tror det vil være positivt for begge parter at vi samarbeider. Nå har vi møttes og blitt litt bedre kjent med hverandre. Vi har pratet om hvordan vi kan samarbeide, og hva vi kan samarbeide om. Dette har vært veldig bra, sier han.

Nasjonalt nettverk

Silje Bjerkås er prosjektleder for universitetssykehjemmet her i Grimstad og gledet seg også over et svært vellykket besøk.

– Det er gøy å utveksle erfaringer og lære av hverandre. De gjør mye spennende i Oslo som vi kan dra nytte av i vårt prosjekt. Vi ønsker å gjøre universitetssykehjem kjent og få dette på statsbudsjettet. For at vi skal få til det må vi jobbe sammen med flere regioner og dele med hverandre, både de gode erfaringene, men også fallgruvene, sier hun.

Under besøket fikk de lært mye om hverandre, de tilreisende fikk innblikk i campusplanen, det ble tid til omvisning både på UiA og på Fagskolen, flere av deltakerne knyttet kontakt og de ble enige om å samarbeide videre.

– Vi ønsker å opprette et nasjonalt nettverk for oss som arbeider med universitetssykehjem og håper å kunne samarbeide videre gjennom dette nettverket. Vi skal blant annet ha flere arrangement under Arendalsuka, hvor Diakonkhjemmet er invitert. Vi håper også å kunne besøke Diakonhjemmet senere i år for å lære mer av dem og se hvordan de jobber. Vi er veldig glade for det besøket vi har hatt i dag, og vi ser frem til videre samarbeid, avslutter Silje Bjerkås.