Sykefraværet i Grimstad kommune er skyhøyt, og daglig er i gjennomsnitt 170 mennesker borte fra jobben, det vil si cirka 1 av 10 arbeidstakere. Dette koster kommunen et sted mellom 100 og 150 millioner per år.
Sykefraværet i kommunen har derfor vært et viktig fokusområde for kommuneledelsen i lang tid. Mange ulike tilnærminger har vært prøvd ut, og selv om effekten har latt vente på seg, gir ikke kommunen opp. Den nye strategien som nå er lansert, har som mål å skape et arbeidsmiljø der flere kan være til stede, til tross for helseutfordringer.
Dyktige foredragsholdere
Hovedforeleser var fastlege og forsker Cathrine Abrahamsen.HR-rådgiver Kristine Udjus og seniorrådgiver HMS, Åse Liv Bjønnum har den siste tiden vært involvert i arbeidet med den nye strategien, hvor målet har vært å finne en metode som kan få ned det høye sykefraværet. Nylig ble det derfor arrangert en dialogkonferanse, som et startskudd på videre arbeid.
102 ledere fra kommunen, 18 fastleger, flere representanter fra HR-avdelingen, NAV, Hovedverneombud og hovedtillitsvalgte var derfor alle samlet til denne konferansen, som ble holdt i Norkirken.
Blant foredragsholderne var statistikksjef i NAV, Ulf Andersen, som presenterte utfordringsbildet på nasjonalt og lokalt nivå. Leif Eskedal, rådgivende lege i NAV, Oda Fossdal som er fastlege og tillitsvalgt for Legeforeningen, og Anita Bjønnum som er enhetsleder for omsorgssentrene, holdt alle et lite innlegg og fortalte om sine roller og perspektiver på temaet.
Hovedforeleser var fastlege og forsker Cathrine Abrahamsen. Hun har utviklet et samtaleverktøy som heter «Jobbliste», som er utviklet for å styrke dialogen mellom ledere og ansatte om helse og tilrettelegging. Dette verktøyet skal Grimstad kommune nå ta i bruk.
Kulturendring
102 ledere, 18 fastleger, flere representanter fra HR-avdelingen, NAV, Hovedverneombud og hovedtillitsvalgte var på plass på dialogkonferansen.Planen for å redusere sykefraværet i kommunen baserer seg på fire hovedpunkter:
- Leder før lege: Tidlig dialog mellom leder og ansatt før lege involveres.
- Mulighetsskjema: Alle avdelinger har utviklet skjema som har fokus på hva ansatte faktisk kan gjøre, i stedet for det de ikke kan.
- Jobbliste-verktøyet: Et praktisk verktøy for å støtte samtaler mellom leder og ansatt, med en veiledning som bygger på den nyutviklede «Grimstadmodellen».
- Styrket dialog mellom leder, ansatt og lege: Med en bedre felles forståelse kan arbeidsplassen i større grad tilpasses individuelle behov, som kan forebygge langtidssykemeldinger.
– Vi ønsker en kulturendring der leder kommer før lege. Ved at ledere får mulighet til å ha en tidlig og meningsfull samtale med ansatte om utfordringer, kan man i større grad tilpasse arbeidsoppgavene og redusere behovet for full sykemelding på en bedre måte, sier Kristine Udjus.
For Grimstad kommune blir det derfor viktig at ledere har tett dialog med sine ansatte.
– Det skal være rom for flere treffpunkt mellom leder og ansatt. Vi må gå bort fra kun å ha den ene årlige medarbeidersamtalen, sier Åse Liv Bjønnum.
Fornøyde deltakere
Kristine Udjus og Åse Liv Bjønnum har vært sterkt involvert i arbeidet med ny strategi. De håper og tror at arbeidet vil redusere sykefraværet i kommunen.Det ble gjort en evaluering av arrangementet, og deltakerne opplevde konferansen som svært nyttig. Alle deltakerne svarte ja på at de i tiden fremover vil bruke Metode Jobbliste i sitt arbeid.
– Flott initiativ! Vil tro at dette gir synlig effekt for kommunen ganske tidlig, var en av tilbakemeldingene fra en av deltakerne.
Tiltakene vil nå bli fulgt opp på den årlige HMS-dagen og på lederskolen. Det vil også bli gjennomført en grundig evaluering etter tre til fire måneder for å måle effekten av tiltakene.
– Vi vil spesielt følge opp hvorvidt samtalene mellom leder og ansatt har blitt mer målrettede og meningsfulle, og om bruken av mulighetsskjema, gradert sykemelding og avventende sykemelding har økt, sier Udjus og Bjønnum.
De mener at for å få ned sykefraværet, så kreves det en innsats fra alle ledd. Grimstad kommune har nå lagt grunnlaget for en felles dugnad, der både ansatte, ledere og fastleger spiller en viktig rolle.
– Med en sterkere vektlegging av dialog, forståelse og tilrettelegging kan det høye sykefraværet reduseres, slik at alle kan få en bedre og sunnere arbeidshverdag. Det er et ambisiøst mål, men sammen kan vi klare det, avslutter duoen.